duminică, 2 august 2015

Românii din Miercurea Ciuc sunt indignați! Doar o singură trupă românească de renume la Zilele Municipiului, din Ungaria vin șase

Sărbătoarea unui oraș ar trebui să fie motiv de bucurie pentru toți cetățenii acestuia. Nu se întâmplă asta în municipiul Miercurea Ciuc, județul Harghita, acolo unde administrația locală a decis să invite la concertele organizate o singură trupă de renume românească, restul artiștilor de marcă fiind invitați din Ungaria. Acest fapt îi nemulțumește pe mulți localnici. 
Cum din zece trupe invitate, doar una este de așteptat să cânte în limba română, trupa Compact, pe grupul de pe Facebook Miercurea Ciuc mulți utilizatori și-au exprimat indignarea față de alegerea trupelor prin diferite comentarii, subliniind ideea că organizarea „lasă de dorit și anul acesta”.
Zilele orasului sunt numai pt maghiari!?”, transmite o tânără.
„Am vrut sa folosesc adjective dar nici atat nu merita cei ce au organizat acest frumos eveniment intitulat ‘zilele formatiilor din vecinii’”, scrie un tânăr.
Eu nu am nimic cu nimeni dar macar pentru romani se putea face ceva, e urat ca trebuie sa plecam din orasul nostru se ne simtim bine mai ales de zilele Ciucului!”, mai adaugă alt tânăr.
„Ce să zic,nu mă așteptam la mai mult!! Dar consider că ar trebui să mai fie ceva si pentru români, totuși suntem si noi pe aici, dar, cine să ne bage în seamă,păcat”, își arată indignarea un alt membru din grup.
Și va mai întrebați de ce lumea se relocheaza în alte orașe, în contextul în care exista atâta ura în populația maghiara, păcat, cândva am trăit ca frații…rușine sa va fie”, mai scrie un ciucan.
Reporterul Vocea Transilvaniei a vrut să afle de la administratorul grupului citat mai sus care este motivul pentru care cetățenii sunt atât de indignați, răspunsul fiind unul destul de clar:
Cetățenii români, locuitori ai municipiului Miercurea Ciuc sunt nemulțumiți de ceea ce se întamplă în mod repetat la zilele orașului. Am încercat să  tragem niște semnale de alarmă, dar nimeni nu ne-a ascultat doleanțele!”, a declarat tânărul născut și crescut în Miercurea Ciuc, care a dorit să rămână sub protecția anonimatului.
De altfel, tânărul citat mai sus a fost cel care a remarcat faptul că în cele trei seri de concerte, administrația locală a invitat zece trupe, după cum urmează:
1. Kiscsillag – una dintre cele mai populare trupe de rock alternativ din Ungaria;
2. Kistehén -Formaţie din Budapesta;
3. Szabó Balázs Bandája din Kecskemét – Budapest;
4. Balkan Fanatik – Hungary;
5. Pankastic – Hungary;
6. Trupa Bagossy Brothers Company s-a format in anul 2013 in oraşul Gheorgheni, din judeţul Harghita;
7. Trupa Role din Miercurea Ciuc;
8. Defender – trupa din Târgu Mureș care cu siguranta nu va canta si in limba romana,
9. Trupa Compact Disco – în vogă în Ungaria, reprezentând țara în 2012 la Eurovision;
10. Trupa Compact – singura trupă românească de renume invitată la eveniment.
Ce părere are municipalitatea despre invitații aleși?  
Reporterul Vocea Transilvaniei a stat de vorbă și cu Antal Attila, viceprimarul din Miercurea Ciuc care, având atribuții de primar, a fost cel care și-a dat avizul pentru organizarea Zilelor Municipiului Miercurea Ciuc, cu tot cu invitarea trupelor citate mai sus.
Întrebat dacă știe faptul că mai mulți cetățeni sunt revoltați din cauza faptului că o singură trupă românească de renume va concerta la Miercurea Ciuc de Zilele Municipiului, Antal Attila a spus că acest subiect este o „temă aparte”.
Acesta este un subiect, o temă aparte, pentru că trupele românești care sunt în vogă sunt scumpe și ocupate în această perioadă. Ne-am bucurat foarte mult că am reușit să aducem trupa Compact, apreciată atât de maghiari cât și de români. Nu am observat ca cineva să fie nemulțumit că nu poate să se distreze pe muzică în limba maghiară, sau engleză”, a declarat pentru Vocea Transilvaniei viceprimarul Antal Attila.
Zilele municipiului Miercurea Ciuc
Afișul evenimentului
Cât despre alegerea trupelor, viceprimarul susține faptul că au fost invitate pe baza consultărilor cu colegii mai tineri din Primărie.
 „Am pregătit două scene în aer liber în care sunt concerte apreciate și de tineret și de persoanele mai în vârstă. Eu am apelat la colegii mai tineri din Consiliu și din aparatul primarului și ei au venit cu propuneri, dar unele sunt propunerile și altele sunt posibilitățile financiare. Multe din trupele pe care le-am fi dorit sunt ocupate. Noi suntem departe și de capitală, și de centrele universitare. Cu toate astea, consider că ne-a ieșit o ofertă frumoasă. Sunt trupe și din zonă, trupe amatoare de studenți sau de elevi, dar am invitat și trupe cunoscute și apreciate din Ungaria, din altă parte din străinătate nu am invitat. Sperăm că vor fi pe placul publicului”, a mai subliniat viceprimarul cu atribuții de primar.
Rămâne de văzut dacă vor fi sau nu pe placul publicului, primul concert având loc vineri seara, iar capul de afiș fiind trupa ungurească Compact Disco.
Zilele Municipiului Miercurea Ciuc vor avea loc în perioada 30 iulie – 2 august. Pe lângă concertele organizate pe Scena Mare, cetățenii pot participa și la alte activități propuse de municipalitate: spectacole de teatru, târgul de meșteșugari, Festivalul cartofului sau o expoziție canină. Programul complet îl puteți consulta aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu